Кметът алармира: Мостовете над река Вит край Ясен са опасни!
Кметът алармира: Мостовете над река Вит край Ясен са опасни! / obshtina.pleven

На редовен брифинг с медиите, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков съобщи, че след силните валежи, старият мост над река Вит край село Ясен/по който минава платното, което води от София към Плевен/ е изровен до такава степен, че баластрата е отнесена и мостът вибрира под тежестта на преминаващите превозни средства.
"Миналата седмица беше назначена нова експертиза, която оцени състоянието на стария мост като аварийно, а това на новия мост/по който преминава платното в посока София/ като предаварийно", съобщи проф. Стойков.

Той припомни, че до сега общината е поставила нова предпазна мантинела. Освен това движението е ограничено на 30 км/ч. като в периодите с мъгла на пътя, служители от инспектората са стояли на моста със специална, включително и светлинна сигнализация.

Кметът каза обаче, че в момента знаците са откраднати и в момента в района има само един знак за ограничение от 70 км/ч и така в момента по моста преминават автомобили с тегло от по 20 и 30 тона със скорост от над 90 км/ч и старата част на моста "вибрира като трамплин".
В резултат от експертизата, предизвикана по тази причина, в момента от фирма "Инжстрой" поставят бабуни и знаци, които ограничават скоростта до 30 км/ч.

Кметът се обърна с молба към медиите, да популяризират проблема, тъй като тези мостове наистина са опасни.
Той добави, че на специална среща на 23 юни, екипи от общината и ОД на МВР - Плевен ще обсъдят предстоящите мерки.

"Идеята ни е, освен ограничаването на скоростта, да предложим отклоняване на движението на тежкотоварните камиони с тегло над 15 или 10 тона", каза кметът и уточни, че за ремонта на стария мост, ако не отпуснат пари от Комисията по бедствия и аварии, ще се ползват средства от резерва на кмета, които макар и гласувани от Общинския съвет, още ги няма в хазната.

Той припомни, че Община Плевен е отправила искане до Комисията по бедствия и аварии за отпускане на 1,1 млн лева за ремонт на двата моста над река Вит, от които до сега са получени 267 000 лева.