Клисарова: Трябва да обвържем висшето образование с бизнеса
Клисарова: Трябва да обвържем висшето образование с бизнеса / dariknews

"Трябва да обвържем висшето образование с работните места, с бизнеса и с производството и това е залегнало в Стратегията за висшето образование, която е вече в Министерски съвет и мисля, че тя ще бъде приета". Това каза пред журналисти в Плевен министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.
Тя поясни, че в промяната, предвидена в Стратегията, основно се обръща внимание на това, как и защо бизнесът може да участва във висшето образование, като нещо изключително важно за реализацията на младите хора на пазара на труда.

"Имаме вече примери за това, как бизнесът участва в определени магистърски програми както в Техническия университет в София. Плановете на тези програми се изработват заедно така, че с уменията, които студентите получават в края на обучението, да могат да бъдат включени направо в работна среда и така да се избегне допълнителната квалификация.
Министър Клисарова отбеляза значението на практическата подготовка, която според нея най-силно е реализирана в медицинските университети, чрез стажовете, които се провеждат. Тя подчерта особеното внимание, което се обръща на тази подготовка в Медицинския университет в Плевен, където "стажовете протичат доста сериозно и отговорно". Клисарова подчерта значимостта на факта, че студентите в Медицинския университет в Плевен имат възможност за достъп до най-висшите технологии като ендоскопската техника, която е не просто единствена в страната, но е и от малкото в Европа.

Министърът на образованието добави, че бизнесът ще участва в учебни планови програми с реални работни места като ще осигурава възможност за отпускане на стипендии на студентите.
Проф. Клисарова очерта два основни пункта в Стратегията. "В нея ние залагаме по-добро управление на университетите с по-голямо участие на държавата в управлението на държавните университети, което ще регулира и качеството. Ние залагаме също 20% от държавната субсидия да отива за качество, вместо досегашните 4%". Като нов момент Клисарова отбеляза и предстоящото разделяне на академичната от административната власт в университетите - нещо, което в МУ-Плевен вече е факт.

Анелия Клисарова коментира, че не само заплащането е фактор, който предизвиква масовото напускане на страната от млади лекари. Според нея в чужбина е привлекателна възможността за своевременна специализация и кариерно развитие. "Ако променим наредбите, което вече се прави в Наредба 34, ще мотивираме младите хора да останат и така, след получаването на дипломите през ноември, те да не чакат чак до месец май, за да кандидатстват за специализация, а да могат да го направят веднага, щом започнат работа".

Министър Анелия Клисарова беше в Плевен за първата копка, с която беше даден стартът на изграждането на новия корпус за факултета по фармация в Медицински университет - Плевен.

Клисарова "Трябва да обвържем висшето образование с бизнеса"
netinfo