Искат медици извън системата на МВР да прегледат Алексей Петров
Искат медици извън системата на МВР да прегледат Алексей Петров / Sofia Photo Agency
Искат медици извън системата на МВР да прегледат Алексей Петров
32533
Искат медици извън системата на МВР да прегледат Алексей Петров
  • Искат медици извън системата на МВР да прегледат Алексей Петров

Гражданското движение "Истината за Алексей Петров" ще изпрати искане до премиера Бойко Борисов и до министъра на правосъдието Маргарита Попова да бъде назначена група от експерти медици, извън системата на МВР болница, които да извършат щателни прегледи и изследвания на бившата барета. Това заяви днес пред медиите в Плевен Иванка Славчева, инициатор на гражданското сдружение.

Като основна причина за тези действия Славчева изтъкна факта, че на 10 септември е получила на личния си мобилен номер обаждане, в което мъжки глас я предупреждава, че животът на Алексей Петров е в опасност. Тя посочи, че след като е подала сигнал за това в Плевенската полиция, са направени разпечатки на телефонните й разговори и е установено, че обаждането идва от софийски стационарен телефон.

Славчева подкрепи съмненията си за здравето на Алексей Петров и с информацията, че вчера той е колабирал два пъти, спряла е сърдечната му дейност, но според самия него медицинските лица в затвора са го спасили. "Това е официалната версия, разпространена чрез адвокатите му, но дали е така не се знае", подчерта тя. От гражданското сдружение апелират към всички парламентарни групи в петъчния парламентарен контрол да попитат как е гарантирана сигурността и здравето на бившия агент на ДАНС. По думите на Иванка Славчева, той е лишен от права, за да не може да се разкрие истината.

"Твърдим, че е лишен от права да се лекува и да говори. Твърдим, че има политически натиск над българския съд", каза Славчева. Тя  уточни още, че ще алармира за случая международни неправителствени организации за защита правата на човека от Германия и Франция. Според нея, в процеса срещу баретата задължително трябва да има международно наблюдение, тъй като въпреки че няма доказателства за вината му, той беше оставен в ареста.  

До 8 октомври в Плевен ще продължи инициираната от гражданското движение подписка за незабавното освобождаване на Алексей Петров. До момента са събрани над 2 000 подписа и от утре, освен пред Каскадата в града, ще има още няколко пункта, където да се събират подписи. Това ще става на първата спирка на тролеите в жк "Сторгозия", първата спирка в жк "Дружба" и в района на УМБАЛ. Има идея подписи да се събират и в общината и областта, каза Иванка Славчева.