/ iStock/Getty Images
Имунизационен мобилен екип започва ваксинации срещу COVID-19 в областта в населени места извън Плевен. Той е създаден към Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и вече има заявки за поставяне на ваксини в три селища, съобщи пред БТА д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ – Плевен.

Мобилният екип днес е в селата Трънчовица и Санадиново, а утре ще е в дома за възрастни хора в село Горна Митрополия.

Всички кметове на общини в Плевенска област са уведомени с писмо за функционирането на мобилния кабинет и възможността да се извършва ваксинация в съответните населени места, при наличие на желаещи, обясни д-р Минчев. Той подчерта, че в областта няма населено място без общопрактикуващ лекар, което предполага лесен достъп на населението до ваксини срещу COVID-19.

Средно около 130 до 150 ваксини се правят в Плевенско на ден. Бройката не е много голяма, но в последните седмици се наблюдава засилен интерес. Поставят се предимно бустерни дози, като делът на нововаксинираните е под десет процента на ден, обясни д-р Минчев. 

Продължава работата и на имунизационните кабинети в областта. Към момента те са седем като пет са в Плевен, включително и в здравната инспекция, а останалите два са в Белене и Гулянци. Кабинетите не работят всеки ден. Ваксинирането се извършва след предварително записване на посочени телефони.

По данни на РЗИ в област Плевен общо поставените дози ваксини срещу COVID-19 са 151 333 към днешна дата. Със завършен ваксинационен цикъл са 67 616 души. Само през вчерашния ден са направени 153 ваксинации.

Подробен график с работното време на имунизационните кабинети в Плевенска област е публикуван на интернет страницата на здравната инспекция.
БТА