/ iStock/Getty Images
Без предварително записване по телефона ще се извършват имунизациите срещу COVID-19, това е съобщил директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Кюстендил д-р Златко Величков, цитиран от пресцентъра на Областната администрация в Кюстендил. До момента ваксинацията е само след предварително записване на час.

Двата кабинета за имунизации в региона са в Кюстендил и Дупница, в сградите на РЗИ. Работното време и на двата кабинета е от понеделник до петък, от 10:00 до 15:00 часа. От днес имунизирането става без записване в Кюстендил и от утре - в Дупница.

Имунизациите на деца на възраст 5 – 11 години, ще се правят в кюстендилската болница, в приемно–консултативен кабинет към детско отделение. За тях е необходимо предварително записване, а работното време на кабинета е от понеделник до петък, от 11:00 ч. до 12:00 ч.

Имунизации ще се извършват и от общопрактикуващите лекари.

Мобилни екипи на РЗИ-Кюстендил ще осигурят възможност за ваксинация срещу COVID-19 на лица, които са трудноподвижни или живеят в труднодостъпни райони. За създадената организация от РЗИ са изпратили писма до кметовете на общини в Кюстендилска област. Мобилните екипи ще провеждат ваксинациите при създадена организация от страна на органите на местната власт, предварително съгласувана с РЗИ-Кюстендил.

За целта е необходимо ежеседмично, от понеделник до сряда, местните власти да подават заявка и списък на лицата, които желаят да бъдат имунизирани, както и предпочитания вид ваксина.

От Областната администрация съобщиха още, че днес директорът на РЗИ-Кюстендил е отменил заповедта си от 21 юли за налагане на противоепидемични мерки на територията на областта.

В сила от 11 август влиза заповед на министъра на здравеопазването, която е със срок на действие до 18 август.

"На практика в Кюстендилска област няма да има промяна в противоепидемичните мерки, защото мерките в заповедта на министъра на здравеопазването са действащите и към момента в Кюстендилска област – защитните маски са задължителни за всички лица, които се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни, както и в сградите на РЗИ-Кюстендил и РЗОК-Кюстендил", казаха пред БТА от областната администрация. 
БТА