invalid
invalid / dariknews.bg
При представянето на отчета на Дружество „Военноинвалид“ в Плевен, от там изтъкнаха необходимостта от уеднаквяване на пенсиите на военноинвалидите с тези на ветераните.

„Към основната си пенсия, ветераните имат и една социална пенсия. Освен това списъкът с лекарства за тях е много по-дълъг, докато лекарствата за военноинвалидите са стари и голяма част от тях са излезли от употреба и ние се опитваме от 6 години вече да променим списъка, защото той не е обновяван откакто е създаден“, каза Илиян Христов, който е председател на дружеството в Плевен.
 

invalid
dariknews.bg


Той подчерта, че пенсиите на военноинвалидите и военнопострадалите не са променяни от години. Така, за военноопострадалите – близките на загинали при изпълнение на военна служба наследствената пенсия е в размер на 125 лева като има и деца, които трябва да бъдат издържани с тези средства. Воеонноинвалидите които са трета група получават в момента 139 лв., а на първа група са 190 лв.

„За съжаление военноинвалидите, които са си изпълнили конституционните задължеия, вместо да получат заслуженото уважение, са на последното социално стъпало и част от тях мизерстват и дори ровят в кофите за боклук“, каза Илиян Христов.