И БСП се обявиха за намаляване на промили и цени на услуги
И БСП се обявиха за намаляване на промили и цени на услуги / netinfo

Обсъждането на приходната част на бюджета и на размера на местните данъци и такси е причината и местните структури на БСП да излязат днес със свое виждане по заложените предложения в дневния ред на заседанието на Общинския съвет. Със становище по таксите – за смет, данък сгради, данък върху оценките на недвижимите имоти и техните параметри се обявиха от БСП – за по-малко от предложените от мнозинството промили.

“Ние предлагаме един цялостен пакет от промени в стойностите, които имат за цел да не рискуват финансовата стабилност на общинския бюджет за 2009 год, но в същото време са предложения, които могат да доведат до значимо облекчаване на данъкоплатците в годината на криза”, каза Любомир Петков, председателят на общинската организация на социалистите в Плевен. Какви са параметрите, които БСП предлага да бъдат приети на заседанието, чуйте в звуковия файл 1.

Таксите за детските заведения в Плевен и повишението им също предизвикаха широк обществен отзвук. Припомням, че сега таксите са 40 лв. за седмични ясли и детски градини, а за целодневните ясли и детски градини – 35лв. Кметът предлага за целодневните ясли и детски градини родителите да плащат 55 лв, за седмични - 65 лв. От БСП смятат, че промяната на месечната такса на 42 лв. също е достатъчна - звуков файл 2.

"Считаме, че този процент увеличение, със 7 лв., в общи линии е достатъчен, за да покрие очакваното инфлационно покачване на цени, да се удържи икономически във времето през годината", каза още Любомир Петков. В същото време от БСП смятаме, че едно такова минимално увеличение на таксата гарантира събираемостта и това, че родителите няма да усетят по джоба си драстично промяната.