Голямото прибиране продължава - жълт код за сняг и поледици в страната
Голямото прибиране продължава - жълт код за сняг и поледици в страната / dariknews.archive

След празнуването на Коледа и посрещането на новата 2016 година в неделя се очаква трафикът по основните пътища да се засили заради голямото прибиране, при което около десетки хиляди автомобили ще се насочат към столицата.

Голямото прибиране започна още в събота, предизвика опиашки

От 14.00 ч. до 20.00 ч. днес ще бъде ограничено движението на моторните превозни средства с тегло над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Очаква се интензивно движение на входовете на София по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма", и по пътя София-Кулата.

За повишаване на безопасността на движението при засиления трафик в последния от почивните дни, днес от 10.00 ч. до 16.30 ч. по пътя Перник-София, посока София, през Владая, ще има две ленти за движение - от бензиностанцията на "Лукойл" до пункта на "Пътна полиция" при Владая. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно, съобщи пресцентърът на агенцията "Пътна инфраструктура".

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция".

Жълт код за сняг и поледици е обявен за цялата страна за 3 януари, съобщават от НИМХ при БАН.

В цялата страна ще вали сняг, като почти навсякъде ще се образува снежна покривка предимно между 10 и 15 см. В областите Добрич, Бургас и Варна валежите ще са от дъжд и сняг, като ще има условия за заледявания и поледици.

В област Кърджали ще вали сняг и ще се образува снежна покривка около и над 10 см, а привечер вятърът от север ще се усили и ще бъде с пориви до 20 м/сек.
В област Благоевград ще вали сняг, който след обяд ще премине в дъжд, като има условия за заледявания и поледици.

Подробности за времето вижте тук

През нощта в София във връзка с валежите от сняг са започнали обработки със смеси срещу заледяване по улици и булеварди, по които се движи обществен градски транспорт. Направени са обработки във всички 24 столични райони. На терен са работили 175 снегопочистващи машини, съобщават от пресцентъра на Столичната община.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.