ГЕРБ предлагат експертна помощ на кмета Зеленогорски, искат оставката на Вачкова
ГЕРБ предлагат експертна помощ на кмета Зеленогорски, искат оставката на Вачкова / netinfo
“Готови сме да загърбим политическите пристрастия и със своите експерти по икономика и финанси да помогнем на кмета и неговия екип, които са в действително много тежко положение”. Това обяви Общинската организация на ПП ГЕРБ Плевен в специална Декларация, адресирана до гражданите на община Плевен и представена на пресконференция днес.

“Спука се балона на успешното управление на кмета Зеленогорски, както самият той призна, общината е в дефицит от няколко месеца”, се казва още в декларацията, която обвинява кмета и мнозинството в местния парламент за “кризисната ситуация”. Декларацията изтъква още, че “към настоящия момент, гражданите на общината са хората с един от най-ниския стандарт на територията на Р България”.

В текста съветниците от ГЕРБ се обявяват категорично против предложението на градоначалника от последната общинска сесия да бъде отпуснат банков кредит от 1 милион лева на общинска фирма “Инжстрой” като изтъкват, че благодарение на тази фирма се крепи мнозинството на кмета в Общинския съвет.

От ГЕРБ искат още “оставката на управителя Маргарита Вачкова за нейното некомпетентно управление” и призовават кмета “да спре да подражава в поведението си на Сергей Станишев, като оправдава собственото си некомпетентно управление със световната криза”.

Основното притеснение на ГЕРБ е, че се подготвя скрита приватизация на фирма “Инжстрой”, обясни Цецка Цачева, общински ръководител на партията.

Това е и причината опозиционната партия да подготвя сигнал до Държавната финансова инспекция, с цел проверка на общинската фирма и самата Община.

Финансовият експерт и член на финансовата комисия от ГЕРБ Владислав Николов обвини “Инжстрой” в укриване на приходи като изтъкна, че средната норма на печалба в строителния отрасъл е 10%, докато в такава голяма общинска фирма е едва 3%. По думите му една фирма с толкова ниска печалба няма как да плаща вноските по кредита.

Цецка Цачева подчерта, че подкрепя Найден Зеленогорски в думите му, че трябва да се правят икономии. Тя обаче беше категорична, че трябва да се тръгне от икономия на “безпринципното раздаване на постове и назначаване на хора, които чувствайки се балансьори в Общинския съвет, все повече и повече предявяват претенции”.

Областният координатор на ГЕРБ Ивелин Николов подчерта, че подават ръка на кмета, за да бъде спасена общината и са готови за разговори още днес в името на плевенчани. По думите му целта на съветниците от ГЕРБ е да обединят усилията на всички политически партии  в името на интересите на Плевен.