jazz
jazz / dariknews.archive
При откриването на първото издание на "Есен джаз фест", кметът на Плевен Георг Спартански подчерта, че това е поредното културно събитие, което бележи първата си проява в Плевен:
„Сред нас са петимата скулптури, които участват в Международния симпозиум по скулптура, който вече завършва и на 5 октомври техните прекрасни произведения ще украсят градинката между Гарата, Автогарата и МОЛ – Плевен. Преди дни завърши Фестивалът на духовите оркестри, а на сцената на Летния театър имахме възможност да възродим откритата оперна сцена благодарение на Любомир Дяковски. По време на празниците на Плевен представяме един разнообразен културен продукт, който да срещне своите почитатели в различните музикални жанрове“.

Така кметът на Плевен Георг Спартански очерта последните културни прояви в града, които вече бележат видим растеж. Той отбеляза и миналогодишното участие на Теодосий Спасов.

jazz
dariknews.archive

„Усилията ни са насочени към това, да показваме един качествен културен продукт, който плевенчани заслужават. Аз съм дал едно скромно обещание, че във времето, в което аз упражнявам по волята на съгражданите си длъжността кмет, ще направя така, да променим културния мироглед на хората, да ги срещнем със световни изпълнители и с образци на различните музикални жанрове, защото мисля, че човек яде за да живее, а не обратното.
Плевен е седмият по големина град и на него му прилича да задава културните стандарти – такива, каквито са ги задавали именитите велики български гласове като Катя Попова, Гена Димитрова или Емил Димитров. Много са, и ние сме задължени към изкуството им да продължим по този път, за да можем със самочувствие да казваме: „Аз съм плевенчанин“.   

jazz
d

Спартански изрази надеждата си, Плевен да върне славата си на културен център със собствен акцент в богатата музикална история на България. Той изказа личната си благодарност към всички културни дейци на Плевен, които допринасят за осъществяването на значимите събития в града, както и към отдел "Култура" в общината за организацията на първия "Есен джаз фест" в Плевен.

jazz
d