/ Областна администрация-Плевен
Предприети са мерки срещу африканска чума по свинете, птичи грип и чума по дребните преживни животни
Мерки във връзка с три заболявания - африканска чума по свинете, птичи грип и чума по дребните преживни животни обсъди на свое заседание областната епизоотична комисия в изпълнение на заповед на министъра на земеделието и храните от 16 юли. Комисията бе председателствана от заместник-областния управител Татяна Божинова, която запозна присъстващите със заповедта на министъра.

Отлагат евтаназирането на животните в Странджа

„На този етап на територията на област Плевен няма регистрирани случаи на нито едно от заболяванията африканска чума по свинете, птичи грип и чума по дребните преживни животни. Епизоотичната обстановка за момента е спокойна.

Заболяванията не са опасни за хората и от тази гледна точка няма пряка заплаха за здравето на населението, но са свързани със сериозни икономически загуби за стопаните“, каза директорът на ОДБХ-Плевен д-р Иван Йорданов.

В две стада има констатирана положителна проба, временно евтаназията се отлага

Той подчерта, че ключово при мерките, отнасящи се до африканската чума по свинете, е да се предотврати въвеждането на територията на България на свинско месо и на продукти със съдържание на свинско месо от страни, където има такива огнища „това за нас е Румъния, която непосредствено граничи с нас“.

„В тази връзка са въведени редица задължения на БАБХ, Митница и гранична полиция за извършване на проверки. В област Плевен  има един пункт, където могат да влязат храни с такъв произход /става дума посредством личен багаж/ и това е ферибот Никопол с пристанище Никопол.

Там вече има организиран ветеринарно-медицински контрол, който се осъществява със служители на областната дирекция на агенцията по безопасност на храните  съвместно с гранична полиция в Никопол.
Проверяват се всички превозни средства, които влизат на територията на България и при откриване на храни със съдържание на свинско месо се конфискуват и предават за унищожаване в екарисаж. Съгласно заповедта на министъра, всички транспортни средства, влизащи на територията на страната следва да бъдат подложени на  дезинсекция“, обясни д-р Йорданов.

БАБХ разясни за евтаназираните животни в Бургаско и Ямболско

Симптоматиката и клиничното проявление на трите заболявания представи пред присъстващите д-р Илиев от ОДБХ. Той подчерта, че африканската чума по свинете и чумата по дребните преживни животни са болести, които до скоро не са имали огнища в Европейския континент.

От 18-ти юли е създаден Национален кризисен щаб към БАБХ, който е с близо 20 члена, отговарящи по различните направления. Неговата задача е да подпомага изпълнителния директор на агенцията при вземане на решения, да обезпечава техническите ресурси за координиране изпълнението на задачите, да събира, обобщава и анализира информация, да ръководи, координира и контролира дейността на областните епизоотични комисии и да следи за появата на информация за заболяването, както в държавите членки на ЕС, така и в трети страни и други.