Включват Пътното в борбата с африканската чума по свинете
Включват Пътното в борбата с африканската чума по свинете / netinfo
Заместник областният управител на Разград Евгени Драганов откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия на област Разград. Участниците в него имаха конкретни предложения за ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.
Запознаване с епизоотичната обстановка по отношение на това заболяване бе основната тема на заседанието. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев и главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ д-р Върбан Белчев представиха на участниците в заседанието подробности относно разпространението на заболяването, презентацията включваше и кратък филм с основните признаци и последствия от заболяването, можете да го видите тук.
Африканската чума по свинете е екзотично заболяване, което от няколко години се разпространява в някои европейски страни, недалеч от България. В момента най-близките огнища с в Румъния – в населени места на 20 км. от границата, затова са изключително важни мерките за биосигурност в свинефермите – смятат ветеринарите. Те са организирали срещи със собствениците на такива ферми в региона, които са общо 10 – 9 от семеен тип и един голям свинекомплекс, в тях се отглеждат общо 50 000 свине. На срещите са издадени предписания за мерките, които трябва да се предприемат за недопускане на заразата в такива обекти. При стриктно спазване на мерките за биосигурност, болестта няма да влезе в тези обекти, но ако се допуснат пропуски в дезинфекционните дейности и се появи заболяване, за контактни се считат животните в обсег от 3 км. и се извършва евтаназия – обясниха още специалистите. Болестта не се предава на хора, но води до сериозни икономически щети.
Инструктирани са и ловците от региона, тъй като заболяването е разпространено и при дивите свине, ако намерят мъртво прасе в гората, те трябва да вземат проби и да сигнализират ветеринарните власти.
Срещу болестта Африканска чума по свинете няма открита ваксинация, вирусът е изменчив, мутира на всеки 6 месеца – обясниха още експертите.
Въпросът е не дали, а кога заболяването ще се появи в България – смятат още ветеринарите.
Макар, че има забрана за внасяне на свинско месо, това може да се случи именно по този начин – предполагат специалистите. През територията на Област Разград ежедневно преминават хиляди румънски туристи, които спират по отбивките, за да се хранят и оставят отпадъците от храната си там. Членовете на Областната епизоотична комисия предложиха да се проведе среща с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да организират регулярното почистване на бетонните контейнери по паркингите край основните пътища, а където няма такива съдове за смет – да се поставят.
На заседанието частните ветеринари поставиха проблем относно дейността им по ваксинацията на животните за различни заболявания. Те получили информация от БАБХ, че за поставените от тях ваксини няма да им бъде заплатено, ако ваксинациите не са въведени в системата до 3 дни след извършването им. Директорът на ОДБХ-Разград д-р Илиян Драмалиев увери, че плащанията на ветеринарите от Област Разград ще бъдат извършени.   

Включват Пътното в борбата с африканската чума по свинете
netinfo

Включват Пътното в борбата с африканската чума по свинете
netinfo

Включват Пътното в борбата с африканската чума по свинете
netinfo

Включват Пътното в борбата с африканската чума по свинете
netinfo

Включват Пътното в борбата с африканската чума по свинете
netinfo