/ ThinkStock/Getty Images
Евтаназирането на животните в Ямболска област ще бъде отложено, съобщиха късно снощи от МВР след второ заседание на междуведомствения координационен щаб, създаден във връзка с възникналите огнища на чума по животните.

В две стада има констатирана положителна проба, временно евтаназията се отлага

Причините за отлагането на мерките, които трябваше да започнат още тази сутрин, са неполучените резултати от изследванията на пробите от животните от райони, съседни на установените огнища на заразата, както и промяната в декларираното доверие към действията на щаба от представителите на всички политически сили, участвали в заседанието на председателския  съвет.

БАБХ разясни за евтаназираните животни в Бургаско и Ямболско

На заседанието на координационния съвет беше взето решение за отлагане на планираните действия за днешния ден за евтаназия на доказано заразените животни.

Ще спасят ли протестите животните на баба Дора в Шарково?

Освен това щабът ще засили контрола на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на зараза. Координационният съвет ще изчака резултатите  от изследване на пробите от животните от други райони в областта. Междувременно вече започна активна дейност по дезинфекция на 10-километровата зона около заразените села.