баба Дора
баба Дора / screenshoоt/vbox7

Отлага се умъртвяването на животните на баба Дора от село Шарково. Това стана ясно след извънредно заседание на кризисния щаб за борба с чумата по дребните преживни в Странджа и Сакар. Рано тази сутрин земеделският министър Румен Порожанов обяви, че в стадо на жената също е отчетена положителна проба за наличието на болестта. Такава е открита и в друго стадо в Болярово. 

Баба Дора: Няма да дам стадото си, лъжат, че е заразено (ВИДЕО)


Снощи пред дома на баба Дора са нощували поне двадесет души - доброволци, които пазят животните й от ветеринарните лекари. "Не мога да спя вече. Ставам, ходя при животните. Все пред очите ми са. Не мога да повярвам, че няма да ми убият животинките. Кметът на Болярово също ми каза, но не вярвам. Никакви пари не искам за компенсация, искам си моите кози. Сили не ми останаха вече", каза баба Дора.
 

кози стадо
БГНЕС, архив

В село Шарково вече има настроения срещу решението на кризисния щаб. "Онзи ден имаше някакъв протест близо до селото. Казаха ми, че ако ветеринарите не ми убият козите, шарковци ще ги заколят", каза още Дора. Тя е категорична, че до този момент проба от нейните кози не е взета. Затова и не вярва, че в стадото й има чума. 

В две стада има констатирана положителна проба, временно евтаназията се отлага


Днес вътрешният министър Валентин Радев отново призова за ограничаване движението на хора и животни в района, който е под карантина. Междувременно засилените мерки, разпоредени от институциите за ограничаване разпространението на заболяването, продължават. Полицейски екипи има на двата входа на село Шарково. Разположени са и такива на жандармерията. Доброволците все още са пред къщата на баба Дора. Някои от тях са там пети ден.