Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
По разпореждане на премиера Бойко Борисов се създава оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати. Оперативният щаб ще съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията и ще работи до овладяване на ситуацията.
 
В състава на щаба влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на ГД „Гранична полиция“.
 
БАБХ разясни за евтаназираните животни в Бургаско и Ямболско

По-рано от Българската агенция по безопасност на храните разясниха мерките, които се предприемат във връзка с откритите огнища на чума по дребните преживни животни в Бургаско и Ямболско. Директорът на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев посочи, че заболяването чума по дребните преживни животни е открито на територията на шест села и две общини в Бургаско и Ямболско с около 4000 животни. Наличието на заболяването по козите и овцете там е потвърдено и чрез проби, изпратени във Франция. Евтаназирани са всички животни с изключение на тези на баба Дора в село Шарково.
 
Ще спасят ли протестите животните на баба Дора в Шарково?

От понеделник започва обезщетяването на стопаните за евтаназираните кози и овце, съобщиха вчера от земеделското министерство. В събота ресорният министър Румен Порожанов също беше в село, засегнато от мерките срещу болестта. Той обясни на земеделските стопани, чиито животни подлежат на евтаназиране, че това са европейските и световни ветеринарни мерки, които България се е задължила да спазва.