В две стада има констатирана положителна проба, временно евтаназията се отлага
98267
В две стада има констатирана положителна проба, временно евтаназията се отлага
  • В две стада има констатирана положителна проба, временно евтаназията се отлага
Две са стадата, в които има констатирана положителна проба - едното е стадото на баба Дора в Шарково, и още едно стадо в село Болярово. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов на брифинг тази сутрин след извънредно заседание на Координационния щаб, създаден заради кризата.
 
Сега се изчакват окончателните резултати от изследванията на животните, за да се разбере дали има нови огнища на заразата. Това е и една от причините временно да бъде отложена евтаназията на доказано заразените животни.
 
Отлагат евтаназирането на животните в Странджа
 

netinfo


След като вчера на обяд Междуведомственият координационен щаб излезе с решение, че евтаназията на заразените животни в трите села в Ямболската област ще продължи от тази сутрин, късно вечерта щабът проведе и второ заседание. На него беше решено да се отложат планираните за днес действия.
 
Вътрешният министър Валентин Радев изтъкна, че основните причини за временното отлагане на евтаназията на доказано заразените животните е, че все още не са излезли окончателните резултатите от направените изследвания. Втората причина, която беше изтъкната от Радев е намаленото доверие у някои политически сили в планираните от МВР действия. По думите му действията на някои от депутатите, които се обявяват против евтаназията на заразените животни е работа срещу националната сигурност на страната.

"Не може да спасяваме държавата, а някой да се изправя срещу нас. Това е заплаха за националната сигурност", заяви той и допълни, че в Ямбол ще бъде създаден регионален щаб, добави още Радев.
 
Ще спасят ли протестите животните на баба Дора в Шарково?

Министърът на земеделието Румен Порожанов обясни, че всякаква информация е била предоставена на депутатите. Той допълни, че едно от заразените стада е именно това на баба Дора. "Трябваше да пристъпим към обичайната процедура - евтаназия на животните, но ние ще отложим за малко време, междувременно цялата дизенфекция, която е необходима на населеното място, се извършва под усилен контрол", увери министърът.
 
Всички проби са качени на сайта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Всяка една заповед, издадена от изпълнителния директор на агенцията, е на базата на протоколите с положителни проби, заяви още Румен Порожанов. "Надяваме се болестта да бъде овладяна, но определено ни притеснява ситуацията, която се нагнетява от целия този процес", допълни той.

БАБХ разясни за евтаназираните животни в Бургаско и Ямболско

Министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на земеделието и храните Румен Порожанов са поискали от председателя на парламента да бъдат изслушани на заседанието на Народното събрание в петък, заради ситуацията в ямболските села. Двамата се насяват да успеят да убедят депутатите да им гласуват доверие и да подкрепят действията им. По думите на Радев, ако не получат съгласие от всички политически сили, някой от недоволните депутати ще трябва да поеме отговорността, ако заразата се разпространи.
 

Румен Порожанов Валентин Радев
БГНЕС


Междувременно в Ямбол ще бъде създаден регионален щаб, който да информира хората и да се грижи за добрата комуникация между тях и институциите. Румен Порожанов обясни, че мерките, които ще бъдат взети за момента, са засилване на охраната в заразените райони, както и засилване на контрола на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на зараза.
 
Очаква се резултатите от изследванията да бъдат получени следващата седмица. За момента със сигурност евтаназията на заразените животни ще бъде забавена поне с два дни.