sofijski uni
sofijski uni / бгнес
Община Ловеч и Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще подпишат днес договор за сътрудничество, съобщи кметът Корнелия Маринова. Сътрудничеството е с цел реализиране на съвместни инициативи в областите на висшето образование, науката и научноизследователската инфраструктура. Продължителността на договора е шест години.
Ще бъде създаден Център за върхови постижения „Наследство БГ”. Той има за цел да работи с общини в България, които имат интерес от сътрудничество и в които има значими обекти на културно-историческото ни наследство. Една от основните цели е да се проучи и социализира културното и историческото наследство на Средновековна България. В това отношение община Ловеч разполага с важни, но недостатъчно добре известни паметници на средновековната българска книжовност. Един от екипите на „Наследство БГ“, ръководен от проф. дфн Боряна Христова, ще окаже необходимото съдействие на специалистите от Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“, за да проучат и обработят ръкописите.
Ще бъде изследвана ръкописната сбирка на музея с хронологичен обхват 13-19 век и подготовката на научен опис на ръкописите по всички европейски стандарти. Ще се реставрират и дигитализират ръкописни паметници. Ще бъде оказана методична помощ за обособяване на специална колекция от старопечатни книги и изграждане на електронен каталог на фонда от стари книги в Регионалния исторически музей.
Предвижда се още изследователи и студенти от Софийския университет да имат научни и теренни практики в музея и библиотеката, както и да се организират археологически разкопки на обекти в Ловеч и Ловешко.
Ще има и съвместни инициативи при проучването на наследството на известни личности в науката, свързани с Ловеч.