До дни ще изплатят обезщетенията на учителите от закритите школа в Ловешко
До дни ще изплатят обезщетенията на учителите от закритите школа в Ловешко / netinfo

До дни обезщетенията на учителите от закритите училища в Община Ловеч ще бъдат изплатени. На 28 юли е получено писмо на Министерството на финансите за увеличаване с 690 хиляди лева на бюджетните взаимоотношения с Община Ловеч, съобщи кметът Минчо Казанджиев. Тези средства са 50 % от общия размер по Програмата за оптимизация на училищната мрежа, изготвена от Община Ловеч. Финансово тя се обезпечава от Министерството на образованието.

От страна на Община Ловеч няма неизпълнени ангажименти, защото на база на решенията на Общинския съвет за оптимизацията на училищната мрежа администрацията е предложила на Министерството на образованието съответната програма за обезпечаване на средствата.

В тази програма са заложени средства за ремонт на базата на двете училища – „П. Пипков” и „Св. Кирил и Методий” в Гозница, които ще поемат учениците от закритите селски училища. В програмата са заложени и средствата за обезщетенията на учители и непедагогически персонал. Общината не се е ангажирала с конкретни срокове за изплащането на средствата на учителите, защото парите се привеждат от Министерството на финансите, посочи кметът.

Общината винаги е гледала на педагозите с необходимото внимание и би трябвало контактите да бъдат по-чести, за да не се получават недоразумения, посочи още Минчо Казанджиев. Когато РИО на МОН прекрати договорите с директорите на закритите училища, те също ще си получат обезщетенията, добави още кметът. Според него, върви добре подготовката и в двете училища, които ще приемат ученици от закритите школа.