До 16 април назначават секционните комисии за изборите
До 16 април назначават секционните комисии за изборите / archiv.DarikNews

На 6 април приключиха регистрациите на листите на партиите. Предложения за регистрация на листи са постъпили от 35 партии и коалиции, регистрирани в ЦИК.
От тях са направени регистрации на 34, като на една партия е отказана регистрация поради нередовни документи. 
Това обясни пред журналисти председателят на Районната избирателна комисия в Плевен, Румен Цачев като уточни, че до този момент в офиса на РИК-Плевен няма постъпила жалба по повод този отказ.

Той припомни, че до края на 9 април се очаква инициативен комитет, който е издигнал кандидатурата за независим кандидат да внесе в РИК-Плевен подписка в която трябва да има 5000 подписа в подкрепа на кандидата. Ако бъде представена в РИК до края на деня, тя ще бъде представена и пред ГРАО, където ще се извърши проверка и после ще бъде подадена информация и на базата на нея, регистрацията ще бъде потвърдена или заличена като срокът за това е 12 април 2013 г., обясни Цачев.

До 11 април трябва да приключат консултациите при кметовете на общини, отнасящи се до предложения и предстоящо назначаване на секционните избирателни комисии и да стане ясен техния поименен състав. Техният брой ще бъде около 380, като за сега е рано да се каже колко са точно, тъй като предстои да се образуват секции в болничните заведения, в домове за стари хора, както и подвижни избирателни комисии.

Румен Цачев поясни, че след приключването на консултациите предстои поименното назначаване на избирателните комисии.
Те ще се състоят от 9 и 7 члена като в секции с повече от 500 избиратели ще бъдат в деветчленен състав, а в тези с до 500 избиратели, съставите ще са от седем члена.
На 12 април в Рик трябва да бъдат изпратени подписаните вече предложения с документацията по консултациите.

На срещата стана ясно, че кандидатите, включени в регистрираните в РИК-Плевен листи за изборите на 12 май 2013 са 310. Румен Цачев уточни, че тази година мандатите, за които ще се борят партиите са 9, за разлика от миналите парламентарни избори през 2009, когато те бяха 10. Пълните регистрирани листи са на ГЕРБ и БСП с по 18 кандидата. Предложената листа от ДПС също е включвала 18 кандидата, но един от тях не е бил регистриран.