Цветко Цветков: Обновяването на дунавските пристанища ще доведе туристи в Плевен
Цветко Цветков: Обновяването на дунавските пристанища ще доведе туристи в Плевен / netinfo

Обновяваването на дунавските пристанища ще доведе много туристи в Плевен, съобщи областният управител на Плевен Цветко Цветков. Той посочи, че пристанището на р. Дунав при Сомовите е включено в програмите за концесиониране и до края на годината вероятно ще бъде избран концесионер.

Дейността на другото действащо пристанище - при Никопол, ще се разрасне след откриването на фериботния комплекс Никопол – Турну Мъгуреле, смята още Цветко Цветков. "И сега, при тези лоши условия, ние посрещаме при Никопол над 10 000 туристи от горното течение на Дунав, от Западна Европа. Аз се надявам с обновяването на пристанището тези туристи да преминават през Плевен", каза Цветков. Той допълни, че плевенските туроператори работят активно за привличането на повече туристи, а наличието на атрактивни заведения в парк Кайлъка и на хотели в града е предпоставка западните туроператори да избират Плевен като дестинация.

Частна фирма от село Славовица инвестира в пристанището в Байкал, допълни Цветко Цветков. Той уточни, че в селото се изгражда и единственото по Дунав яхтено пристанище. Областната управа подкрепя кандидатурата за възстановяване статута му на туристическо пристанище.

"Заедно с това искаме да възстановим статута на пристанището в Загражден. Желанието и на румънската страна е това да стане", обяви Цветков. Не повече от 15 минути е пътят до румънския град Корабия, който има 25 000 жители. Те имат дори идея да се изгради мост между Загражден и Корабия. Това не е невъзможно, още повече, че там е имало мост по римско време, каза още областният управител Цветко Цветков.