Цветко Цветков: Не съм нарушавал закона и нямам от какво да се срамувам
Цветко Цветков: Не съм нарушавал закона и нямам от какво да се срамувам / netinfo
Цветко Цветков: Не съм нарушавал закона и нямам от какво да се срамувам
25698
Цветко Цветков: Не съм нарушавал закона и нямам от какво да се срамувам
  • Цветко Цветков: Не съм нарушавал закона и нямам от какво да се срамувам

"Нямам от какво да се срамувам по време на работата си като областен управител на Плевен", това заяви пред медиите ексгубернаторът Цветко Цветков. Повод за изказването е информация за съмнителни сделки, които е сключвал по време на мандата си и които ще бъдат проверявани от Прокуратурата. Данни за сделките бяха представени от новия областен Иван Новкиришки, те са част от одитен доклад на Сметната палата. "Атакуван съм за 3 разпоредителни сделки и 13 за отдаване под наем на различни имоти, държавна собственост, това обаче е абсурдно, нещата си имат разумно обяснение", каза още бившият губернатор.

"Хвърлените в пространството цифри за сделките искат да покажат едно - че през тези 4 години не съм се занимавал с нищо друго, освен да нарушавам законите, подзаконовите, нормативните актове и вътрешните правила", посочи той. Цветков допълни, че не е съгласен с констатациите в одитния доклад на Сметната палата. Според него одиторският екип не е получил достатъчна и задълбочена инфорамция по проверяваните сделки. Той представи своята позиция по част от сделките, които Прокуратурата ще проверява.

"По нито една от проверяваните сделки не съм викан за разговор аз или екипът от специалисти на Областна администрация, да обясним защо и от какво сме изхождали при вземането на тези решения", каза още той.

 Относно сделката за замяна между Областна администрация и  ЕТ "БИОН Дияна Исмаилова", съпругата на моя заместник Айдън Исмаилов, не съм извършил никакво нарушение на закона, категоричен беше ексгубернаторът. Миналата година през януари прокуратурата провери случая и наказателното производство срещу областния управител беше прекратено. Така че този случай е проверен и прекратен, допълни той.

Цветков изрази становището си и за другите сделки, по които е атакуван. Те не са проверявани, а сега се проверяват, уточни той. При случая със спортната зала проверката не е за незаконосъобразност на сделката, а за това, че няма критерий, по който е избран лицензиран изпълнител. Никъде в законите, които определят работата на областния и на администрацията, не е записано, че трябва да има такива критерии и правила, изтъкна Цветко Цветков. Ние ползваме практика, използвана от Окръжния съд в Плевен - списък ежегодно лицензирани оценители, към които се обръща администрацията или съда за експертна оценка.

Бившият областен на Плевен обоснова действията си и в случая с невземане на наеми от имот в центъра на Плевен. «Когато станах областен и поисках справка за имотите - държавна собственост, този имот го нямаше в списъка. И не е можело по всяка вероятност да го има, тъй като решаването на този казус в центъра с паркинга е ставало в 2001 г. И тогава делът на държавата е ясно определен, може би за това никой не се е занимавал с този проблем", предположи той.

На обвиненията за срокове за удължаване на наемите, Цветко Цветков отговори, че всички тези случаи са проверявани от прокуратурата в минали периоди с изключение на един, който е поверяван при неговото управление и е прекратен от прокуратурата. Става въпрос за паркинга пред ресторант "Двете сърнета". Този паркинг го отдадох преди три години поради простата причина, че това беше единствената формула, за да не влизат колите и да пречат на гражданите там. Те охраняват безплатно «Кайлъка» и за сметка на това получават паркинг.

По още три случая според предишния областен е подходено тенденциозно - удължаване на договор за ползване на пещера от гъбопроизводител и за пещера "Музей на виното". Тези две фирми са направили инвестиции в държавини имоти за над 250 хил. лв.

Въпреки, че е изтекъл срокът на гъбопроизводителя, той е помолил за продължение на договора, защото е инвестирал в складовете и не иска и спира дейността си. Закъснението с две наемни вноски от наемателите на пещерата за Музей на виното пък верояно е в резултат на затруднение, предположи бившият областен. Третата фирма, чиито договор е удължен с един месец, е тази изготвила Плана за управление на "Кайлъка". Причината за удължаването била лоши метеорологични условия, допълни Цветков и посочи, че за това има справка от НИМХ на БАН. Той каза още, че вярва в съдебната система и смята, че тя ще подходи обективно към случаите.