ski
ski / su ivan vazov
30 четвътрокласници от СУ „Иван Вазов“ - Плевен бяха сред избраните да участват в Проекта „Научи се да караш ски“ 2019 на ски зона „Беклемето“, който се проведе за пета година с ученици от гр. Плевен от 11 до 14-ти февруари. Проектът се реализира от единадесет години и е по инициатива на Българската федерация по ски. Тази година в него ще вземат участие 145 ученици от 5 училища в Плевен, като за първа година участват и 50 ученика от гр.Троян. Вазовци имаха удоволствието да се срещнат с петнадесет третокласници от гр.Троян, които се обучаваха в дисциплината ски– бягане.

ski
su ivan vazov

Голямо бе вълнението на възпитаниците на СУ"Иван Вазов" през изминалите четири дни, в които те направиха своите първи стъпки като начинаещи в обучението по ски. С изключителен интерес, отговорност и усърдие попиваха всяко указание и препоръка от ски учителите Илиян Камачаров, Станислав Дачев и Пламен Попов, които професионално и с изключително търпение успяха да запалят в ски спорта и най-плахите между тях.

ski
su ivan vazov

Четвъртокласниците усвоиха, как да обуват и събуват ски-обувките и ските си. Научиха се да падат и стават безопасно, как да се държат на ските. Овладяха „странично изкачване“ и на „елхичка“. Последваха спускане „на рало“ и изкачване със ски влек. Но най-вълнуващи се оказаха спусканията от най-високата част на пистата и способността да завиват. Подходът и креативността на ски учителите, които неотлъчно следваха Вазовци на всяка една точка от пистата, дадоха своя резултат. Разбира се, че имаше и сълзи, и търкулвания, и закачки, но без това не може. Веднъж усетили сигурност и добили смелост, не закъсняха и хрумките на начинаещите. Спускане и танц, завъртания, резки спирания, изхвърляне на сняг със ските.

ski
su ivan vazov

Ски училище „СИМА“ достави невероятно удоволствие на неуморните скиори. След сутрешната тренировка имаше обяд, топъл чай и плод за възстановяване на силите за следобедните занимания. В последния четвърти ден беше организирано финално състезание по Проекта „Научи се да караш ски“, в което като на истинско състезание електронно се засичаше времето на скиорите и резултатите бяха неоспорими. Адреналинът постепенно се покачваше и всеки от участниците искаше да бъде сред първите. Награди не липсваха. Те бяха осигурени от Българската федерация по ски, Училище „ЕВРОПА“- Плевен и ски училище „СИМА“ – медали за първо, второ и трето място, диплом за всеки участник, грамоти и талон за всички участници за безплатно ползване на ски влек и 30% намаление за ски оборудване за сезон 2019, който важи за ски зона „Беклемето“ и ски зона „Осогово“.
Ето и медалистите, които получиха наградите  лично от отговорника на ски зона „Беклемето“ господин Цветомир Таслаков, на когото благодарим за перфектната организация и незабравими преживявания!
Момичета:
Първо място - Александра Даниелова Лакова 4 „б“ клас с време 25,96; второ място – Цветина Владимирова Иванова 4 „б“ клас с време 27,64; трето място – Яна Яворова Янева 4 „г“ клас с време 27,92.
Момчета:
Първо място  - Анатоли Светославов Богданов 4 „а“ клас с време 21,67; второ място - Юлиян Юлиянов Миленов 4“в“ клас с време 28,28; трето място - Борис Мартинов Дяков 4 „б“ клас с време 29,99.

ski
su ivan vazov

От всички 145 участника от гр.Плевен ще бъдат избрани едно момиче и едно момче, които ще бъдат наградени с Национален лагер в курортен комплекс „Банско“ по Проекта „Научи се да караш ски“. Надяваме да има представител от нашето училище.
С  медали или не, Вазовските четвъртокласници запяха химна на училището и с лека неoхота потеглиха обратно към родния Плевен. 

ski
su ivan vazov