Бизнесменът Христофор Дочев: В Плевен няма местно самоуправление
Бизнесменът Христофор Дочев: В Плевен няма местно самоуправление / dariknews.archive

"В Плевен няма местно самоуправление! То е разрушено и затова ние на първо място се занимаваме със съдбата на местната власт, тъй като няма такава държава в света и изобщо в Европа, където се прокламира децентрализация на средствата, ресурсите, правата на местната власт, и те да бъдат узурпирани по такъв начин и вместо децентрализация, всъщност е извършена абсолютна централизация", каза пред журналисти кандидатът за кмет на Плевен бизнесменът Христофор Дочев, издигнат от ПП"Глас народен".

Той посочи пример с Унгария и практиката в Европа изобщо, където между 26 и 50% от Местните данъци и такси са предоставени на общините, докато в България средствата са под 3%.
"Имаме напълно декапитализирани общини, без възможности за собствено инвестиране", коментира Христофор Дочев.

"През изминалите 25 години на преход в Плевен се изредиха кметове без стаж и управленски опит и този лош избор постави Плевен на последно място в страната", каза кандидатът за кмет. В тази връзка той посочи 12 точки с мерки за постигане на пълна промяна и нов ред в управлението на Плевен.

В програмата на ПП"Глас Народен" за управление на общината е предвидено използването на публично-частно партньорство, заедно с местния бизнес за реализирането на важни за общината проекти като за целта местният бизнес ще бъде приобщен чрез създаването на акционерни дружества и кооперации.
Безусловно преследване на узаконяването на кражби на европейски средства от чиновници и фирми на държавно и общинско ниво. Изпълнението на обществените поръчки да става с предимство за коректни местни общини и това да става само след конкурси.

"По времето на ГЕРБ има ощетяване на общините с още 1 млрд. лв. Държавата им дава траншове за финансиране на регламентирани дейности, но същевременно им предоставя и други, които не са дофинансирани от нея с 272 млн.лв.", коментира кандидатът за кмет на Плевен.

Според него правото на хората да се самооопределят чрез местното самоуправление и да работят за бъдещето си, е отнето.
"Затова сме на последно място в Европа, не само в ЕС в местното самоуправление като в България само 29 общини се развиват, напълно изоставащи са 81, сред които е и Плевен", отбеляза той.

Христофор Дочев коментира евентуалното присъединяване на околните на Плевен села като квартали на града. "Бих подкрепил такава идея. Те са си квартали на Плевен където има стотици работници в плевенски фирми", коментира кандидатът за кмет издигнат от ПП "Глас народен" като подчерта, че въпросът е дискусионен и към осъществяването му трябва да се подоходи стъпка по стъпка, пред вид намаляващото население на Плевен и възможността той да мине в категорията градове с население под 100 000 жители, което би намалило значително държавната субсидия.

Христофор Дочев посочи, че бюлетината за него и листата на ПП "Глас народен" е номер „4". В нея влизат професионалисти като Валерий Ангелов - д-р по философия, Валентин Генов - бизнесмен, икономисти, финансисти, юристи, педагози, каза Дочев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!