„Авио събор за безопасни полети е мотото на 14-то издание на Криле за всички
„Авио събор за безопасни полети е мотото на 14-то издание на Криле за всички / dariknews.archive

Програмата и участниците в 14-тото издание на Националния фестивал на леката, свръхлека и спортна авиация "Криле за всички" бяха представени днес на среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен.
Традиционното авио шоу ще се състои на летище "Бохот"- Плевен от 23 до 25 септември. Повече за него разказаха Илиян Иванов - председател на сдружение "Криле" - Плевен, Антон Георгиев - бизнесмен, съсобственик на летище "Бохот" и Маргарита Борисова - член на организационния комитет.

„Авио събор за безопасни полети" ще е мотото на тазгодишното авиошоу. Причината е предшестващата го серия от злополучни авиационни събития в страната", обясни Илиян Иванов. Той каза, че целта е полетите да са изпълнени по най-безопасния начин, и да се лети без създаване на предпоставки за авиационни инциденти.

Авиосъборът ще се проведе в рамките на три дни - четвъртък, петък и събота като е предвидено, ако в събота времето е неблагоприятно, част от полетите да се направят в неделя.

Официалното откриване на тазгодишното издание на „Криле за всички" ще е в 11:00 часа на 23 септември. За събитието е поканен директорът на Звеното за разследване на авиационни събития Христо Христов и организаторите са предвидили в програмата на „Криле за всички", провеждането на конференция по безопасност на полетите.

На срещата, с всички желаещи ще бъдат обсъдени освен авиационните инциденти, станали напоследък в страната, и начините да бъдат избягвани такива събития, както и какво е необходимо, за да се дисциплинират по най-добрия начин самите пилоти.

Организаторите очакват в поредното авио шоу да се включат между 40 и 50 участници със самолети, мотоделтапланери, мотопарапланери от цялата страна.