566 кандидат-гимназисти се класираха в профилирани и професионални училища
566 кандидат-гимназисти се класираха в профилирани и професионални училища / dariknews.archive

566 кандидат-гимназисти са се класирали в първото класиране в профилирани и професионални училища и паралелки в област Плевен. Класираните по второ желание са 78, по трето - 46 , и 41 кандидати са приети по посочените от тях 5, 6 и по задни желания.

Това информира началникът на Регионалния инспекторат по образованието /РИО/ в Плевен, Албена Тотева.
Общият брой на класираните кандидат - гимназисти към момента в областта е 731.

В първия етап на класиране за прием на ученици след завършен 7 клас за учебната 2015/2016 година в област Плевен бяха подадени 748 заявления, като от тях 33 са от ученици от други области.

На този етап прием се осъществява в 19 профилирани паралелки и 21 специалности в 16 професионални паралелки. 100% запълване на местата има в 15 профилирани паралелки и в 5 специалности от професионалните паралелки, информираха от РИО.

522 ученици са издържали приемните изпити, но не са подали заявления за участие в този етап. Те ще могат да участват на трети етап на класиране за паралелките, в които останат свободни места.

От подалите заявления за участие в първи етап на класиране, извън класирането остават 17 ученици.

Приетите на първо класиране гимназисти се записват в училището, в което са класирани, от 25 до 30 юни. Кандидат-гимназистите, които не са удовлетворени от класирането си на първи етап, подават в училището, в което са класирани, заявление за участие във втори етап. Това става също в дните от 26 до 30 юни. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап на по-предно желание.

Третият етап е от 10 до 14 юли. За участие в него се подава ново заявление в училището - център, в което желанията могат да се подредят отново съобразно останалите свободни места и резултатите от изпитите на кандидата.