31 са отличните оценки на предварителния изпит по Биология в МУ-Плевен
31 са отличните оценки на предварителния изпит по Биология в МУ-Плевен / archive.dariknews

Медицински университет - Плевен изнесе резултатите от предварителния изпит - тест по биология от 5 април 2014 г. за бакалавърските програми на МУ-Плевен, които са качени на сайта за проверка от кандидатите.

От 152 явили се на теста 31 кандидати имат отлични оценки, в това число 12 са пълните шестици, 32 са оценките много добър, 34 - добър, 12 - среден и 43 са слабите оценки. В сравнение с миналата година отличните и много добри оценки са повече, а слабите и средните - по-малко, което показва по-добро ниво на подготовка на кандидатите. Това е доказателство също и за осъзнаването от страна на зрелостниците, че доброто представяне на предварителната сесия им дава шанс да участват в красирането с по-високата оценка от двете сесии.

Освен тест по биология, предварителната сесия включва изпити по биология и химия за специалност "Медицина". Конкурсът по биология се проведе на 6 април, а на 12-ти предстои изпитът по химия за кандидат-медиците. За явяване на първи изпит кандидатите заплащат такса 60 лв., а за всеки следващ - по 30 лв. Резултатите от изпита по биология ще бъдат изнесени на 15 април и качени на сайта на МУ-Плевен.

На предварителния изпит по биология се явиха 287 кандидати за "Медицина", а за изпита по химия заявления са подали 282 зрелостници. Редовните изпитни дати в МУ-Плевен от Кандидатстудентска кампания 2014 са през м. юли - на 2 юли е изпитът по биология, на 11 юли - по химия, а на 25 юли - тестът по биология. Кандидатите участват в класирането с по-високата оценка от предварителната и редовната изпитни сесии.

За поредна година Академичният съвет на МУ-Плевен прие Предложение до Министерството на образованието и науката за запазване на размера на годишните такси за обучение на студентите за новата учебна 2014/2015 година. Окончателното утвърждаване на това предложение ще стане с Постановление на Министерския съвет през м. май 2014 година.

Медицински университет - Плевен е заявил по-висок брой места за прием по три от специалностите за учебната 2014/2015 година - "Медицина", "Медицинска сестра" и "Медицинска рехабилитация и ерготерапия". Местата за бъдещите медици по държавна поръчка са с 10 повече и стават 90 във Факултет "Медицина". Приемът по специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" към Факултет "Здравни грижи" също е завишен съответно на 55 и 30.

В Медицинския колеж заявените места за специалността "Медицински лаборант" са 30, за "Рентгенов лаборант" - 17, за "Социални дейности" - 16 и "Помощник-фармацевт" - 20. Във Факултет "Обществено здраве" 15 са местата за специалността "Опазване и контрол на общественото здраве" и 30 за "Медицинска рехабилитация и ерготерапия".