2975 загубени работни дни заради трудови злополуки в Ловешка област
2975 загубени работни дни заради трудови злополуки в Ловешка област / dariknews.archive

През 2014 г. общият брой на загубените дни поради временна неработоспособност вследствие на трудови злополуки е 2975, отчете Мирослава Ангелова, и.д. директор на Дирекция „Инспекция по труда" - Ловеч, по време на заседание на Областния съвет по условия на труд, цитирана от пресцентъра на областната администрация.

Ангелова представи доклад за трудовите злополуки в региона през миналата година. Те са 31, смъртните случаи са три. 25 от злополуките са с внезапно увреждане на здравето, а шест от тях са станали по време на обичайния път към или на връщане от работното място.

Най-много са трудовите злополуки в преработващата промишленост - девет. По три са в производство на хранителни продукти и в производство на мебели. По една е регистрирана в производство на фурнир и дървесни плочи, производство на лекарствени продукти и при леене на чугун.

В сектор „Хуманно здравеопазване и социални работи" през 2014 г. са станали четири трудови злополуки, а в секторите „Държавно управление" и „Образование" - по три. По една трудова злополука е регистрирана в следните икономически дейности: събиране, пречистване и доставяне на води; строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти; търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали; товарен автомобилен транспорт; други далекосъобщителни дейности, както и дейност на спортни клубове.

На работната среща бе приет правилник за организацията и дейността на Областния съвет по условия на труд.