17 художници предложили ОИЗ Хр.Бояджиев да отиде в Арт-центъра
17 художници предложили ОИЗ Хр.Бояджиев да отиде в Арт-центъра / archive.dariknews

Кметът на Плевен проф. д-р Стойков показа пред медиите акта, с който къщата в която до скоро се намираше художествената изложбена галерия "Христо Бояджиев" е била преотстъпена на плевенските художници.

"Нито е художествена, нито е картинна. Тя е създадена като жилищна сграда и като такава е преотдадена на съюза на художниците с акт от 18 януари 2001 г.", каза кметът и уточни, че и до днес няма решение на Общински съвет, че това е галерия. До сега, мотивът за предоставянето на тази сграда е бил, че до момента, единствената галерия за представяне на изложби е била ХГ"Илия Бешков".

През 2004 г. е изготвен Правилник за дейността на Общинска художествена галерия - тук за пръв път се говори за Общинска художествена галерия на ул. "Иван Вазов" като няма решение на Общинския съвет с което да е приет този правилник. Това е направено само със заповед на кмета.

Чак през 2011 г. с рещение от месец август (31), помещението на ул."Иван Вазов" се именува на Общинска зала "Христо Бояджиев", т.е., решение има само за името. Междувременно през 2007 г. на ул."Д. Константинов"17 се открива "Къщата на художниците". И най-важното - в края на 2012 г. е открита на ул."Дойран"82 реновираната зала, която с решение от 18 февруари 2013-а, придобива статут на "звено на бюджетна издръжка" - Арт-център-Плевен.

"В момента плевенските художници имат прекрасна нова изложбена зала в центъра на Плевен, която от години беше на практика неизползваема".

Димитър Стойков припомни, че при откриването на първата изложба в Арт-центъра, акад. Светлин Русев сподели, че залата е прекрасно изпълнена и отговаря на всички художествени изисквания за изложбена зала.

Кметът представи предложение от 17 плевенски художници от 27 май 2013г., с което те предлагат Арт-център - Плевен, който разполага с 300 кв.м експозиционна площ да поеме културния календар на Общинска галерия "Христо Бояджиев", както и залата в Арт-центъра да бъде именувана на художника Христо Бояджиев.

В предложението се казва, че по този начин ще бъдат икономисан финансови средства на Община Плевен, както и ще се съсредоточат творческите изяви на плевенските художници на едно престижно място, каквото е Арт-центъра.

Проф. Стойков каза още, че е получил и писмо от Огнян Бояджиев и сестра му Ани Бояджиева, която е професор по живопис. В писмото си, синът и дъщерята на художника предлагат, след закриването на гелерията на „Иван Вазов"-5, изложбената зала в Арт-центърада се именува на името на Христо Бояджиев. Те са посочили също, че имат намерение да поемат изцяло разходите по дейностите, свързани с този проект чрез дарителски жест.

Димитър Стойков уточни, че решението за преместването на галерията не е взето нито за два часа, нито за два дни. „Аз бях наясно, каква ще бъде реакцията и затова бяха обсъдени всички позитиви и негативи", каза кметът и обясни, че ще е по-добре да се освободят едни 12 000 лева и да се насочат към един Арт-център, който отговаря на всички художествени изисквания и е точно една галерия, оценена от самите художници.

Кметът каза още, че след разговор с освободената уредничка Светла Тончева след освобождаването на сградата на ул."Иван Вазов"5, той е решил тя да не бъде съкратена, а да бъде назначена в Арт-центъра да изпълнява длъжност, която работи от години.
Относно преместването на изложбената галерия „Христо Бояджиев", проф. Стойков каза: „Нашата идея е самата изложбена зала в Арт-центъра да се именува „Христо Бояджиев" и това ще бъде конкретното ни предложение до Общинския съвет-Плевен".