/ su kl ohridski
125 години отбелязва Средно училище „Свети Климент Охридски” в Ловеч. Под знака на юбилея ще мине цялата учебна година. Тези дни в училището ще има състезания и конкурси, срещи с известни учени. Кулминацията на празненствата е днес от 18:0 ч. в салона на Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.”, където директорът Валери Христов ще има приятната задача да награди най-добрите ученици.

Договор за сътрудничество със Софийския университет подписва община Ловеч  

За този век и четвърт отгоре училището е преживяло много промени. Във времето е приютявало ту малки деца – от първо до четвърто отделение, ту девойки, изучаващи педагогика, за да станат после учителки, ту младежи и девойки или деца от различни възрасти – от начален до гимназиален етап. Имало е и различни имена – първоначално ловчалии му викали просто „Новото”, после (от 1901 г.) приело името на престолонаследника ( „Княз Борис Търновски”), между 1927 и 1946 г. остава същият патрон, но вече като  цар Борис III.

Във времето на тоталитаризма  училището носи името на партизанина поет Христо Кърпачев. Днес е Средно училище „Свети Климент Охридски”, както са искали да го нарекат още първооснователите.

През годините тук са получили образование стотици жители на Ловеч и на селата от общината, както и от други места на родината. Авторитета на образователната институция са защитавали и защитават високо подготвени педагози, спечелили име на учители, които обичат децата и милеят за тяхното бъдеще.

Любов и взискателност, внимание към всеки млад човек, индивидуална подкрепа и разбиране – това са принципите, които колективът на училището следва, за да изпълни своята благородна мисия в предизвикателствата на новото време.

С питомците си Гимназията се гордее. Оттук са поели към научните върхове много учени с международна известност, между които и 44 професори в различни научни области;  културни дейци, прославени спортисти. Списъкът е дълъг и продължава да се обогатява, защото педагогическият колектив работи упорито и си поставя високи цел