100 сигнала за поставяне на скоби отчитат дневно в Синята зона
100 сигнала за поставяне на скоби отчитат дневно в Синята зона / archiv.DarikNews

Иваница Бояджиева - директор на Центъра за градска мобилност - Плевен, който стопанисва Синята зона за платено почасово паркиране, припомни пред журналисти условията за заплащането на услугата чрез SMS и оповести някои резултати за изминалите две седмици от стартирането й.

100 сигнала за поставяне на скоби отчитат дневно в Синята зона
netinfo

Според регламента на новата за града ни система за SMS заплащане и контрол на паркирането в обособените платени зони, гражданите и гостите на Плевен имат възможност да заплатят престоя на автомобилите си в зоните за платено паркиране като изпратят текстово съобщение, съдържащо регистрационния номер на автомобила, на кратък номер 1364 за всички български мобилни оператори.

Текстът на SMS трябва да възпроизвежда буквално съдържанието на табелата с регистрационния номер на превозното средство. Цената на всеки SMS е 1 лев и важи за едночасов престой като 5 минути преди изтичането на периода, клиентът получава напомнящ SMS./бел. ред./

Приблизително 700 са паркоместата, които включват улици и паркинги в района на ж.п. Гара и Автогара, ул. „Г. Домусчиев", ул. „Иван Миндиликов", ул. „Д. Попов", ул.„Д. Константинов", ул.„Цар Борис ІІІ", ул. „Дойран", паркинг „Театър", паркинг „Заменхоф", паркинг „Дойран", паркинг „ДНА", паркинг „БТК".

Всички зони са обозначени със съответните знаци, указващи платеното паркиране и начините на заплащане.
Режимът на почасово платено паркиране е валиден в работни дни в часовия диапазон от 08:30 до 19:30 часа.

При констатиране на превозно средство в зона за платено паркиране без заплатен престой по предвидения ред, се извършва задържане на колелото на ППС чрез поставяне на „скоба".

Цената за разходите по принудителното задържане е 12 лева и е определена в Наредба №17 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на Общински съвет - Плевен.

На интернет страницата на Община Плевен е публикувана публична покана за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Извършване на услуги с техническо средство тип „паяк" за принудително преместване на ППС на територията на Община Плевен". Очаква се в най-кратък срок да бъде избран изпълнител. Цената за разходите по принудителното преместване на ППС е 42 лв.

Иваница Бояджиева описа резултатите от въвеждане в действие на системата за SMS паркиране, която функционира в Плевен от 14 дни и дава възможност в реално време да се направи проверка на автомобилите, заплатили паркиране и да се подаде заявка за поставяне на скоба.

За този период гражданите и гостите на града средно дневно са изпращали между 60 и 80 SMS.

"Надяваме се броя на текстовите съобщения да достигне 200 - 250 дневно. В други градове /Пловдив, Русе, Банско, Стара Загора, Видин, Благоевград, Пазарджик, Силистра/, в които е стартирала системата за SMS-паркиране, също първоначално са изпращани малък брой съобщения", обясни Бояджиева.

Средно дневно се поставят около 30 скоби, но всъщност подадените заявки за паркирали автомобили без заплащане са около 100.

В момента 13 служители на ОП „Център за градска мобилност" обслужват зоните за платено паркиране. Иваница Бояджиева обясни, че след въвеждане на номера на колата в системата служителите, които обслужват зоните за платено паркиране имат възможност моментално да проверяват дали има заплатено паркиране с карта или с SMS и при установяване на превозно средство без платена такса, информацията автоматично се подава към екипите, които поставят скобите.

Директорът на Центъра за градска мобилност обяви, че към двата мобилни екипа, които поставят скобите в момента, скоро предстои да бъде добавен и трети, а освен това на две места в града ще бъдат разположени и два стационарни екипа.

От „Център за градска мобилност" съобщиха още, че набират лица, регистрирани в Агенция по заетостта - Дирекция Бюро по труда - Плевен, за работа като проверители на „синя зона". Те ще бъдат назначени по програмата "Нова възможност за заетост", която ще им осигури работа за шест месеца на минималната за страната заплата, обясни директорът на центъра.

Други възможности за заплащане на паркирането в "Синята зона" са закупуването на карти за предплатено паркиране - 55 лв. за един месец и 480 лв. за една година. Картите могат да се закупят от Центъра за градска мобилност.