/ Община Берковица
Нов портрет на патриарха на българската литература Иван Вазов е поставен на стената на неговия музей в Берковица, съобщиха от местната община.

Портретът е дарен от Ивайло Славов, който е наследник на Йордан Шишков – Юрдан, а той е бил колега на Иван Вазов в Окръжния съд в Берковица в периода 1879 – 1880 година. Старият портрет, който стоеше на стената на музея от 2011 година досега, също е дарен от наследници на семейство Шишкови.

Иван Вазов е живял в Берковица година и половина. В първите месеци след Освобождението на България младият тогава Вазов е назначен за съдия в Окръжния съд в Берковица и прекарва в града от началото на 1879 до есента на 1880 година. Очарован от красотата на Берковица и Стара планина над града Вазов пише едни от най-хубавите си стихотворения, посветени на природата, а впоследствие черпи много сюжети за творчеството си от своя престой в Берковица. Вазов основава първото туристическо дружество в Берковица и прави първото организирано изкачване на връх Ком над града.

Община Берковица

Днес къщата в Берковица, в която е живял патриархът на българската литература, е превърната в негов музей. В този музей е запазена автентичната обстановка от онова време и могат да се видят личните вещи на Вазов. Често в музея се организират изложби, представяния на книги и други културни прояви.
Цветомир Цветков/БТА