/ pixabay.com
Компенсациите, отпуснати от държавата на общините за покриване на високите сметки за ток, не покриват напълно увеличението на цената на електроенергията, заяви на брифинг в Монтана кметът на областния град Златко Живков.

Компенсациите за цената на тока не покриват напълно увеличението

Той съобщи, че само за улично осветление в Монтана, без 23-ите села на общината, сметката на общината за ноември е 98 000 лева. Разчетът, направен в началото на годината е за 35-40 000 лева на месец. От държавата са отпуснати по 110 лева на киловатчас или общо 18 000 лева. Проста сметка показва, че 40 000 плюс 18 000 лева не са 98 000 лева, коментира Живков и попита от къде да се вземат пари за покриване на разликата.

Той съобщи, че през месец октомври на тази година сметката за ток за уличното осветление в град Монтана е била 85 000 лева, а общината е получила от държавата 16 000 лева допълнителна помощ, което пак е недостатъчно за покриване на разликата.

Правителството ще отпусне средства за възстановяване на щетите от наводненията от последните дни

Живков коментира, че неслучайно бизнесът в България реагира толкова остро на високата цена на тока и газта, и предупреди, че е възможно през следващата година шоково да поскъпне и водата.
БТА