/ БГНЕС
Премиерът Кирил Петков е провел среща в Министерския съвет с областните управители на Смолян, Кърджали и Благоевград. Приети са отчети за мерките и действията за възстановяване и подпомагане на пострадалите граждани, съобщи Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

Депутатите приеха оставките на Яна Балникова и Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“

"Решено е и как да се процедира занапред. За пръв път първо вместо да се действа и после да се плаща, ще се въведе нов модел. Областните управители бяха инструктирани, заедно с компетентните министерства в спешен порядък да се представят доклади за необходимите дейности с разчетени цени. До края на седмицата да се прецени какви са щетите и да бъдат отпуснати средства за възстановяване и изграждане на срутените мостове", посочи Бориславова.

Иванов: Повредени съоръжения на „Напоителни системи” са допринесли за щетите след обилните валежи

Тя обяви още, че има решение да се търси отговорност на лицата, които са правили рехабилитация на съоръженията през последните две години и въпреки това се е стигнало до инцидентите през последните дни.

Някои от областните управители са представили на премиера Петков първоначални изчисления и числа. "Заради новия модел, който се опитваме да въведем, те ще трябва да допълнят докладите си, така че нямаме пълната сума. Искаме да имаме пълната информация за количествено-стойностни сметки и единични цени преди да започне работата. Управителите ще трябва да представят своите сметки на експертите, да бъдат обсъдени с компетентните органи и тогава да бъдат отпуснати парите", обясни Лена Бориславова.