/ iStock/Getty Images
В Ловешка област започна ваксинирането срещу COVID-19 на педагозите и непедагогическия персонал в училищата и детските градини. Желаещите да се ваксинират са малко над 500, което е около 20 на сто от всички. Първите ваксини са поставени на желаещите от училищата в Троян, заяви за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Анета Винева.

Причината е, че там е нужно по-малко количество, както и че кабинетът в Медицинския център в Ловеч е натоварен с поставянето на голямо количество втори дози. Следващата доставка ще е равномерно разпределена за всички общини, каза още д-р Винева и добави, че още ваксини се очакват другата седмица.

Приключила е имунизацията на медицинския и немедицинския персонал в областта с първата доза, тази седмица се поставя по-голямото количество на втора доза. Обхванати са и желаещите да се ваксинират служители и потребители от Домовете за възрастни хора, останали са само Центровете за настаняване от семеен тип и Защитените жилища, където желаещите са единици.

"При тези, които са с ментални увреждания от потребителите, малко ще изоставим тази дейност, защото не е съвсем решен въпросът с информираното съгласие. Те имат и извън страната родственици, които се издирват да дадат съгласие. Там нещата са по-сложни, но пък те са и малко хора", посочи още д-р Анета Винева.
БТА