Вот 2017
Вот 2017 / netinfo
Избирателната активност към 13 часа в 9-ти многомандатен район Кърджали е 20,58 процента. До урните до този момент са отишли и са дали своя глас 52 738 избиратели от общо 256 163 по последни данни, каза председателят на РИК-Кърджали Антоанета Юрукова.
5 нови жалби са постъпили в РИК до 13 часа. Така със старите общия им брой вече е 7. Най-сериозната от тях е, че в секция в община Ардино заместник-председателят й отварял бюлетините и показвал вота.
Кметовете на три джебелски села – Птичарка, Воденичарско и Мишевско, са обикаляли къщите и агитирали за определена политическа сила. Други две жалби визират нарушение на ИК в секция в община Ардино, където заместник-председателя на секцията е отварял бюлетините и по този начин е показвал публично вота. Жалба за нарушаване на тайната на вота в СУ „П.Р. Славейков”  е постъпила в РИК и от БНТ. Друга жалба визира лице, което е извършвало незаконна агитация за дадена политическа сила в изборния ден. В РИК е постъпило и уведомително писмо от РУ на МВР в Момчилград, за това, че лице е предупредено да не се придвижва с автомобил, облепен с агитационни материали.
На всички тези жалби предстои проверка от страна на РИК, но при някои от тях няма да може да се достигне до доказване на твърденията, коментира Антоанета Юрукова.