Представиха евтин и бърз метод за обследване на посеви чрез дронове от въздуха

Доц. Стелиян Димитров представи нова технология за обследване на посеви от въздуха чрез дрон.
Доц. Стелиян Димитров представи нова технология за обследване на посеви от въздуха чрез дрон. / Павел Тенчев
В Кърджали представиха евтин и бърз метод за обследване на посеви чрез дронове от въздуха. Това стана по време на семинар на тема „Безпилотни летателни средства като иновация в изследването на зелени територии”, организиран от Териториалната организация на Научно-техническите съюзи и „Географика” ООД – София.

Лекторът доц. д-р Стелиян Димитров - преподавател в СУ „Климент Охридски” и представител на фирмата „Географика” представи пред участниците в семинара технология, чрез която се постига бърза и евтина оценка на състоянието на растенията през различните им фази на развитие.

Доц. Димитров обясни пред участниците в семинара, че дроновете са снабдени с камери, които дават бърза, евтина, качествена и точна информация за здравословното състояние на горски масиви и земеделски посеви.

Тя дава възможност да бъдат оценени жизненото състояние на растителността, вегетационното й развитие и какви мерки трябва да се предприемат, за да може то да се подобри.

„В състояние сме веднага да предпишем какви торове, какви пестициди трябва да се използват и то в количествата, които са необходими, без да се предозират”, обясни доц. Димитров.