Доц. Стелиян Димитров представи нова технология за обследване на посеви от въздуха чрез дрон.
Доц. Стелиян Димитров представи нова технология за обследване на посеви от въздуха чрез дрон. / Павел Тенчев
В Кърджали представиха евтин и бърз метод за обследване на посеви чрез дронове от въздуха. Това стана по време на семинар на тема „Безпилотни летателни средства като иновация в изследването на зелени територии”, организиран от Териториалната организация на Научно-техническите съюзи и „Географика” ООД – София.

Лекторът доц. д-р Стелиян Димитров - преподавател в СУ „Климент Охридски” и представител на фирмата „Географика” представи пред участниците в семинара технология, чрез която се постига бърза и евтина оценка на състоянието на растенията през различните им фази на развитие.

Доц. Димитров обясни пред участниците в семинара, че дроновете са снабдени с камери, които дават бърза, евтина, качествена и точна информация за здравословното състояние на горски масиви и земеделски посеви.

Тя дава възможност да бъдат оценени жизненото състояние на растителността, вегетационното й развитие и какви мерки трябва да се предприемат, за да може то да се подобри.

„В състояние сме веднага да предпишем какви торове, какви пестициди трябва да се използват и то в количествата, които са необходими, без да се предозират”, обясни доц. Димитров.