/ ДарикНюз, Архив
Повишена епизоотична готовност обяви Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали във връзка с огнищата на болестта инфлуенца /грип/ по птиците в областите Добрич, Хасково, Ямбол и Сливен. Това съобщи директорът на дирекцията д-р Георги Грозев. Целта е да не се допусне разпространението на болестта на територията на област Кърджали, подчерта той.  

От думите му стана ясно, че са предприети редица мерки за недопускане на инфлуенцата по птиците. На собствениците на големите птицевъдни обекти, които на територията на областта са девет, е разпоредено да осигурят извършването на дезинфекция на влизащите  транспортни средства и хора в птицефермите, както и на излизащите. В областта е забранено провеждането на пазари и изложби на птици.  

Въвеждат мерки за недопускане на инфлуенца по птиците в областта

Собствениците, които отглеждат птици в  дворовете,  са предупредени  да не допускат излизането на птиците извън помещенията на отглеждане, да не позволяват контакт между домашни и диви птици, да съхраняват фуражите в закрити помещения. Те трябва незабавно да уведомяват ветеринарния лекар  или кмета на населеното място за болни птици и завишена  смъртност при  птиците.