Мерки за недопускане на инфлуенца по домашните птици въвеждат в област Кърджали.
Мерки за недопускане на инфлуенца по домашните птици въвеждат в област Кърджали. / netinfo
Областната епизоотична комисия в Кърджали взе решение за въвеждане на строги мерки за профилактика, ограничаване и недопускане на инфлуенца по птиците в областта, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Повод за решението са констатирани огнища на болестта на територията на Хасково и Добрич.

В тази връзка ветеринарните власти са приведени в състояние на епизоотична готовност. Организирани са проверки на всички действащи птицевъдни обекти и наблюдение на мигриращите  птици, съвместно с орнитоложките дружества, ловните дружинки и държавните лесничейства. Въведен е контрол над личните стопанства, забранени са пазарите на птици.

Огнище на псевдочума е констатирано в кирковското село Фотиново

В края на месец октомври първично огнище на инфлуенца тип А /грип/ е възникнало във ферма за кокошки, пуйки и бройлери в хасковското село Узунджово. По нареждане на Областната дирекция по безопасност на храните е извършено обезвреждане на всички птици в животновъдния обект и многократна дезинфекция на работните помещения, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в съседство. Подобни случаи са констатирани и в област Добрич.