птичи грип
птичи грип / netinfo
Огнище на псевдочума /нюкясълска болест/ по птиците са установили ветеринарните власти в кирковското село Фотиново, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали д-р Георги Грозев. За да се предотврати разпространението на заболяването вчера принудително са били умъртвени по хуманен начин около 600 домашни птици, а на всички останали в трикилометровата зона около огнището е започнала ваксинация.

Под наблюдение ще бъде и 10-километровата зона около огнището, в която ще се извършват постоянни клинични прегледи на домашните птици, каза д-р Грозев.  

Забраняват търговията с птици по пазарите

По думите му, сигналът за неестествено висока смъртност сред домашните птици е подаден в началото на седмицата. Веднага са били взети проби, които са изпратени в лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните в София. От там заболяването е било потвърдено.

Избиват кокошки в Узунджово заради птичи грип

Стопаните ще бъдат обезщетени като държавата ще поеме целия негатив от заболяването по отношение на финансовата стойност на загубите от умъртвяване на птиците, така и за ваксинациите, каза д-р Грозев.

Това е втория случай на констатиране на нюкясълска болест по птиците в Кърджалийско в рамките на два месеца. Първият бе в началото на септември в кърджалийското село Глухар, когато ветеринарните власти умъртвиха по хуманен начин около 1500 домашни птици.