домашни птици
домашни птици / netinfo
Отново опасност от Птичи грип
За неопределено време са поставени под възбрана двата регламентирани пазара за птици в Асеновград и Раковски. Това е една от мерките за недопускане на разпространение на болестта птичи грип, взети на днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив.

Мерките са заради констатирани огнища на болестта Инфлуенца по птиците (Грип) в областите Добрич и Хасково. Д-р Тодор Бенков от Областната дирекция по безопастност на храните (ОДБХ) подчерта, че в цяла Европа са открити огнища, където се унищожават цели ферми, а в България, към момента, такива има само в малки стопанства. Той изтъкна, че щамът H5N8 не е опасен за хората

Избиват кокошки в Узунджово заради птичи грип

Главните инспектори на общините от отдел „Здравеопазване на животните” ще извършват съвместни проверки с орнитоложките и ловно-рибарските дружества и с хората от държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви птици, като при съмнение ще вземат проби за изследване.

Засилва се и ветеринарномедицинския контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти. 

Стопаните не трябва да допускат:
1. излизане на птиците извън дворовете
2. контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици
3. съхраняване на фуража, с който изхранват птиците във външни помещения
4. смесено отглеждане на патици и гъски с други домашни птици
5. отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или смъртност. При установяване на заболели птици веднага да уведомят участъковия ветеринарен лекар.


Забранява се и провеждането на изложби, пазари или други събирания на птици на територията на Пловдивска област.

Областният управител Здравко Димитров издаде заповед, насочена към общините в областта, за прилагането на превантивните мерки.

В Смолянско също са накрак заради опасността от Птичи грип. Заместник-областният управител Владимир Гърбелов призова имащите отношение институции да предприемат навременно необходимите превантивни мерки, за да не бъде допуснато огнище на Инфлуенца по птиците в област Смолян.

За момента няма установени заразени птици в региона. Единствената птицеферма на територията на област Смолян спазва всички необходими изисквания за безопасност.