На 26 март честваме Денят на Тракия
На 26 март честваме Денят на Тракия / netinfo

На 26 март 1913 година (13 март стар стил) в Освободителната Балканска война, след петмесечна обсада, командващият Втора българска армия генерал-лейтенант Никола Иванов, с блестяща  акция превзема Одринската крепост. Турция капитулира и подписва Лондонския договор, съгласно който българските тракийски земи в Одринско и Беломорието се освобождават и присъединяват към Отечеството България.

От 20-те години на 20-ти век тракийските българи и българската общественост, заедно с армията и църквата, отбелязват тържествено в цялата страна 26 март като Ден на Тракия. С Постановление № 62 от 2006 г., този ден е признат официално и от българското правителство като Ден на Тракия. Тази година домакин на Националните чествания на празника – 26 март и 96 години от Одринската епопея ще бъде град Стара Загора. В  Парк „Тракия” в 18,00 ч. на 26 март ще бъде открит и нов  паметник Одринска епопея.

В област Кърджали,  Денят на Тракия ще бъде отбелязан от тракийските дружества по места с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите на Тракия. В Кърджали поднасянето ще се състои на 26 март от 12.30 ч пред паметниците на Капитан Петко Войвода и войводите Димитър Маджаров и Стоян Терзиев.

В Крумовград, където местният Общински съвет единодушно го включи в общинския културен календар Денят на Тракия ще бъде отпразнуван на 24 март от 17.00 часа във Военния клуб.

В Момчилград местното тракийско дружество наред с честването на своя юбилей - 80 години от основаването му чества и Денят на Тракия. На тържествата, организирани на 28 март 2009 г. от 11.00 часа в градското читалище, съвместно от Община Момчилград, регионално тракийско дружество - “Димитър Маджаров” Кърджали, Тракийско дружество “Момчил юнак” - Момчилград и Народно читалище “Нов живот” – Момчилград  са поканени областният управител на област Кърджали - инж. Ангел Коджаманов, ръководството на община Момчилград, както и представители на тракийските дружества от региона и страната. Освен съставите на тракийското дружество, читалището и Обединения детски комплекс в града ще гостуват и певчески състави от Припек, Крумовград и Кърджали.