Кърджали и Момчилград домакини на Музикална академия “Орфеус 2009”
Кърджали и Момчилград домакини на Музикална академия “Орфеус 2009” / netinfo

От 30 август до 6 септември Кърджали и Момчилград ще бъдат домакини на Лятна Музикална Академия Орфеус' 2009. Организатори на проявата са Община Кърджали и кметът инж. Хасан Азис и Община Момчилград и кметът на Момчилград инж. Ердинч Хайрула, в партньорство с Асоциация "Les Orpheistes" и Нов Български Университет-София. Почетни гости и преподаватели в лятната музикална академия Орфеус' ще бъдат Марио Хосен (Австрия), Йоел Йени (Швейцария), Казатука Такахаши (Япония), проф. Милена Моллова - почетен президент на Международна Музикална Академия Орфеус'2009 - директор на департамент "Музика" към Нов Български Университет- София. Артистичен директор на Академията е Маестро Марио Хосен. Той е солист с международна репутация. Учи във Виена и Париж. Концертирал е в над 30 държави.

В рамките на Лятна Музикална Академия Орфеус' 2009 ще бъдат проведени майсторски класове по цигулка, виола и виолончело със студенти от Младежки Академичен оркестър "Орфей"/Оrpheus Academy Orchestra. Включени са и три концерта, посветени на Съединението на България. Те ще се проведат на 4-ти септември в Кърджали, сградата на Общината, 5-ти септември - Момчилград, в сградата на Театъра и на 6-ти септември отново в Кърджали в сградата на РИМ.

Участници в лятната музикална Академия Орфеус '2009 са 25 студенти, професори и асистенти от България, Австрия, Швейцария, Китай, Испания и САЩ. С майсторските класове за сезон 2009 се цели да бъде подпомогната обществеността в България и Европа, запозната и съпричастна към каузата Орфей и музикалното послание на неговите наследници.