Цветан Цветанов: Отказът от вот запазва статута на управляващите
Цветан Цветанов: Отказът от вот запазва статута на управляващите / netinfo

Ако на 7 юни избирателната активност е под 25 на сто, то статуквото на управляващите се запазва и няма да има никакви промени. Единственото противодействие при една такава ситуация е хората максимално да се възползват от конституционното си право. Това заяви на пресконференция в Кърджали председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов, който представи част от кандидатите за евродепутати от нейната листа - Владимир Уручев, Ана Страшимирова и Преслав Борисов.

Цветан Цветанов призова да се спре лавинообразното купуване на гласове, тенденция, каквато сега се забелязва. Корупционните практики позволиха на управляващите да натрупат голям финансов ресурс, който сега се използва в рекламната кампания. Като пример той посочи, че за една седмица назад, за всичките свои прояви, партия ГЕРБ е изразходвала 250 000 лева, а до 7 юни остават броени дни. Много от основните партии започнаха кампанията месеци по- рано и няма как някоя от тях да не е преминала допустимия праг на разходи от 1 милион лева. Има надвишаване, констатира той, но как срещу това да се използват механизмите на изпълнителната власт? В момента държавата е един голям разграден двор и голяма част от парите на управляващите са от контрабанда - китайско карго, наркотици, митнически сборове. След изборите много от тях ще бъдат посочени с конкретни факти и цифри, обеща Цветан Цветанов.

Евроизборите ще бъдат много сериозен атестат за ГЕРБ, смята председателят на партията. Две години след учредяването й се забелязва тенденция за много по- голямо желание сред хората за промяна. Това се долавя и в смесените региони, и в родопски селища на Кърджалийска област като Кирково, Бенковски. Въпреки страхът, там тези процеси са необратими и вървят в демократична посока, каза още Цветан Цветанов.