Банки спасяват ОЦК, дружеството няма да бъде обявено в несъстоятелност
Банки спасяват ОЦК, дружеството няма да бъде обявено в несъстоятелност / netinfo

Банките кредитори и ръководството на ОЦК-Кърджали са се договорили заводът да не бъде обявен в несъстоятелност заради невъзможност да изплаща заемите си, съобщиха от синдикатите в металургичното предприятие. В момента се търсило решение как да заработят мощностите му, спрени преди 4 месеца. Това стана ясно след среща на синдикатите с изпълнителния директор Славея Стоянова. В момента се изчислявало какви суровини трябва да бъдат доставени в комбината, а данните от анализа ще бъдат представени на двама потенциални инвеститори.

В момента повечето от работниците ползват годишния си платен отпуск. Други всяка сутрин отиват в завода, но не работят, запазвайки стачна готовност. На този етап те се въздържат от протестни действия.

Утре в Кърджали пристигат представители на полския консорциум „Силезия",  един от най-големите търговци на цинк и цинкови концентрати в Европа. Предложението му е да наеме за три години комбината и да изкупува всеки месец до 5 000 тона цинк. В четвъртък пък пристигат експерти на френската банка БиЕнПи Париба, която е една от кредиторите на завода.

Стана ясно още, че от днес нова фирма ще охранява ОЦК. Тя работи основно с френската банка и нейни представители са били на оглед в производството. Назначени са 42 нови пазачи.