Част от средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали.
Част от средновековния манастирски комплекс "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали. / netinfo
15 хил. лв. отпуска Пловдивската митрополия за възстановавяне на епископския дворец в манастира "Свети Йоан Предтеча"
94230
15 хил. лв. отпуска Пловдивската митрополия за възстановавяне на епископския дворец в манастира "Свети Йоан Предтеча"
  • 15 хил. лв. отпуска Пловдивската митрополия за възстановавяне на епископския дворец в манастира "Свети Йоан Предтеча"
Пловдивската митрополия отпуска 15 хиляди лева за консервация и реставрация на епископския дворец от 11-ти век в двора на средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” в Кърджали. С това се ангажира лично митрополит Николай по време на освещаването на останките на средновековната църква край кирковското село Добромирци, което той направи преди дни.
Желанието на владиката, а и на съпричастния към делото археолог проф. Николай Овчаров, е реставрацията и консервацията да се извърши до март 2018 година, когато по план трябва да бъде готово и строящото се до средновековния манастирски комплекс духовно средище. 
„Става дума за  консервация и раставрация на запазените по щастлива случайност от социалистическото строителство дворец на епископите /няма съмнение, че манастира е бил епископски в областта Ахридос/ и трапезарията за монасите.  Надявам се тези 15 хиляди лева да стигнат, защото тук не се предвижда някакво издигане на епископския дворец и трапезарията. Ще се вдигнат да речем на височина 50-60 см., за да може да се „четат” тези интересни археологически обекти.  Ще се консервират запазените зидове, ще се направи стълбището ,което е водело до втория етаж на епископския дворец и трапезарията”, разказа проф. Овчаров. 
Той припомни, че когато е извършвана цялостната консервация и реставрация, и изграждане на църквата и помещенията около нея през 90 години на миналия век, за съжаление средствата не са достигнали за реставрацията на епископския дворец и трапезарията. 
„По тази причина аз поставих въпроса пред митрополит Николай и той откликна, защото както стана ясно на всички, този манастир е един от любимите му в неговата огромна епархия. Знаем, че около старинния манастир той изгражда един много красив духовен комплекс и наша обща задача е да довършим това, което не успяхме да направим през 90-те години на миналия век”, каза още проф. Николай Овчаров.