Кюстендил
Кюстендил
Две от вековните секвои в местността Ючбунар са били повредени. При проверка от РИОСВ и ДЛС Осогово е установено, че непосредствено до гората от млади секвои има организирано нерегламентирано огнище. На две от вековните секвои са направени дупки, от които има изтичане на смола, която в последствие е палена и по корите има следи от обгаряне. От страна на стопанството бяха взети своевременни мерки за ограничаване на тази вандалска проява.

„Ние от ДЛС Осогово взехме мерки, като поставихме две табели. Едната противопожарна, другата забранителна, със съответните съдържания да не се пали огън в гората и, че се забраняват всякакви дейности като кастрене на клони, чупенето им, които могат да навредят на вековните дървета. Вследствие беше отстранено и заличено самото огнище и апелирахме към жителите на Кюстендилска област тази вандалщина да бъде прекратена”, заяви Александър Симеонов, старши лесничей в ДЛС Осогово.

Кюстендил

Към този момент няма постоянна охрана, която да наблюдава природната забележителност.
Трите гигантски секвои в местността Ючбунар, село Богослов, попадащи в териториалният обхват на ТП ДЛС "Осогово" са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазване на вековни дървета. Забранени са всякакви дейности, които могат да доведат до тяхното повреждане или унищожаване, а именно - кастрене, чупене на клони и нараняване на стъблата. Секвоите бяха номинирани за Европейско дърво на годината за 2018г. и бяха класирани на 8 място с 11 625 гласа.
 
От ДЛС Осогово се обръщат с призив този вандализъм да бъде преустановен. Ако станете свидетели на повторно посегателство, Ви молят да проявите обществена отговорност и да уведомите стопанството, РДГ Кюстендил, РИОСВ- Перник или МВР.

 
Дарик- Кюстендил