/ НЧ Асклепион
Дружество „Майчина любов” ще почете годишнината от смъртта на почетния гражданин на Кюстендил - Лили Шмидт, с искане за изграждането на Дом за възрастни хора.

На 9 август се навършват две години, откакто ни напусна Лили Шмидт, създателка на Социалната трапезария за бедни в нашия град, носителка на редица държавни отличия за високохуманната й дейност от германското правителство и българската държава.

Ученици от 7-мо ОУ "Ильо Войвода" с признателност към Лили Шмидт в Седмицата на гората (СНИМКИ)

Сдружение „Женско дружество Майчина любов”, на което тя беше почетен член, ще отбележи годишнината с възпоменателно тържество от 11:00 часа на мемориалния знак пред Общинската социална трапезария „Лили Шмидт”.

Поканени са да присъстват представители на клубовете на инвалида, сдружение „Кураж”, на ДВХФУ „Ильо Войвода”, на общински и държавни социални институции, ползвателите на трапезарията и граждани.

“Женското дружество „Майчина любов” години наред, заедно с Лили Шмидт предприемаше различни стъпки, в това число срещи с кмета на Община Кюстендил и кореспонденция с посолството на Япония у нас, с настояването, а изграждането на дом за самотни възрастни хора в нашия град.

През 2011 г. от Общината бе обявено, че е подготвен проект за такава социална институция, като за нея  е предвидена сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, в Хисарлъка, но се чакаха  подходящи програми за финансиране.

Заминаването на много млади кюстендилци  за чужбина остави  значителна част от техните родители сами, като с напредването на възрастта им проблемът с тяхното обгрижване и социалните им комуникации става все по-сложен. Дори и да е инвалидизиран, за един възрастен човек е изключително сложно да живее в самота.

Майчина любов ще дарява с картина на кюстендилски художник всяка Девойка Кюстендилска пролет

Градът ни има все по-остра нужда от дом, в който възрастните хора да живеят спокойно и с достойнство,
в общуване със свои връстници и под грижите на млади хора, които от своя страна биха намерили подходящи работни места в такава институция”, коментират от „Майчина любов”.

Почина дарителката и почетен гражданин на Кюстендил Лили Шмидт
Лили Шмидт

Сдружението ще внесе в Общината официално писмо с искането си, като ще потърси и подкрепата на кюстендилските граждани за своята инициатива. Основните акценти в писмото ще бъдат представени публично през мемориала на Лили Шмидт, а копие от писмото ще бъде връчено и на представителите на местната власт на възпоменателното събиране, съобщи Виолета Атанасова, председател на сдружение „Майчина любов”.
Женско дружество Майчина любов