Условна присъда и глоба от 6000 лв. за грижливо охранявана и отглеждана нива с марихуана
Условна присъда и глоба от 6000 лв. за грижливо охранявана и отглеждана нива с марихуана / Дарик- Кюстендил,архив

Окръжен съд- Кюстендил потвърди условна присъда от 2 години и 3 месеца и глоба от 6000 лв. наложена на мъж отглеждал марихуана в бобовдолско село.

Любопитното е, че подсъдимият е бил осигурил постоянна охрана и наблюдение на нивата, посредством изградена и монтирана на място специална система, позволяваща известяването му за навлизане в нея на живи обекти (хора или животни) и заснемането им.

Функционирането й наложило ограждане на нивата с рибарска корда (привързана към колчета), която в два от краищата на оградата стигала до ел. превключватели. Последните посредством проводници се свързвали с два мобилни телефона.

Нивата е разкрита преди 4 години, а първата присъда е на Районен съд-Дупница, която подсъдимият обжалва.

Открити са били общо 51 бр. растения от марихуана (коноп), с общо тегло от близо 30 кг.
Според оценителната експертиза, растителната маса- коноп /марихуана/ с общо тегло в изсушено състояние- 10.045 кг е на стойност 60 270 лв.

От извършената съдебно-ботаническа експертиза се установява, че: нивата, засадена с марихуана, се намира до гориста местност, като за отглеждането на растенията са полагани добри агротехнически грижи, отнасящи се до почвообработка, поливане и връзване на растенията на подпорни колове с цел запазване на листната маса.