/ iStock/Getty Images
Инициативите са по проекта "Азбучни послания - фестивал на българските азбуки"
Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил посвещава седмица преди 1 ноември - Ден на народните будители, на българската писменост, просвета и култура, съобщиха от библиотеката.

Десет точки за безплатен интернет в Община Кюстендил

През тази седмица всички ученици от основните и средните училища ще имат възможността чрез образователни ателиета да се запознаят с графичните системи на глаголицата, кирилицата, с историята на писмеността, както и да пробват различните методи на писане на нашите предци - върху пясък, с перо, да се докоснат по пишеща машина от близкото минало.

На 31 октомври ще се състои и демонстрация на печат на Гутенбергова преса върху ръчно изработена хартия по метода на нейния откривател Цай Лун. Пресата е копие на оригинала от 15-ти век и е изработена от Диан Павлов-Джими, създател на Творителница "О'Писменех!"-Плевен. Той е автор и на изложбата "Преди Гутенберг и след това".

В Кюстендил ще се проведе 20-то издание на Международния пленер „Свети Лука“

Инициативите са по проекта "Азбучни послания - фестивал на българските азбуки".
"Целта на проекта е да повиши интереса и познанието на децата от Кюстендил към ролята и значението на българските азбуки - глаголица и кирилица - за оцеляването на българския дух през вековете, да засили убеждението, че писмеността е едно от най-важните достижения на човечеството", казаха от регионалната библиотека.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
БТА