Трети национален воден поход по горното течение на река Струма
Трети национален воден поход по горното течение на река Струма / netinfo

Третият национален воден поход по горното течение на река Струма се проведе от 02 до 05 юни 2016 год. Домакини на похода бяха клуба по воден туризъм "Струма 2012" към туристическо дружество "Осогово" - гр.Кюстендил.

 

 


Стартът на мероприятието беше помрачен с вида, в който домакините завариха бивака си. Някой беше запалил, изградената с много труд и любов база, в която се съхраняваше къмпинг оборудване и спасителна екипировка. Настроението се подобри още с пристигането на първите гости. Дойдоха каякари от Нова Загора, Хасково, Димитровград, Пловдив, София, Бяла Слатина, Кърджали, Варна, Троян. Бивакът се напълни с палатки и шатри, цялата поляна кънтеше от детски смях и с приповдигнато настроение на голямата компания, напук на злите и завистливи хора мероприятието се завихри на пълни обороти.

 


Бързата вода на река Струма с многобройните си падове и бързеи предложи висока доза адреналин по време на спускането. Най-малкият участник беше 7 годишния Йоан от Пловдив, който се справи с препятствията във водата наравно с опитните каякари. Почти със сигурност може да твърдим, че е първото дете минало самостоятелно Земенския пролом с каяк.

 

 

 


Представители на ръководството на ТД"Осогово" посетиха бивака за да поздравят участниците.
Група алпинисти от Димитровград също бяха гости на мероприятието и взеха участие в първия етап от гребането. През втория ден демонстрираха и своите умения в алпинизма като организираха спускане от Скакавишкия водопад за собствено удоволствие и за забавлението на всички останали гости на похода. Така под водопада се събраха пристигащите по реката каякари и спускащите се от върха на водопада алпинисти.

 


Вечерите минаваха в разпалени разговори за събитията от деня и обсъждане на програмата за следващия ден.
"Със сигурност може да твърдим, че направихме убедителна крачка за утвърждаване на нашия поход сред каякарските среди. Участниците останаха доволни и едва ли ще имат търпението да изчакат цяла година до следващия поход, за да се върнат и да доведат нови приятели, които да се насладят на красотите на Земенския пролом, Скакавишкия водопад и каньона Шегава. Благодарим на всички приятели, които ни подкрепиха и помогнаха за нормалното протичане на събитието, въпреки неприятния старт"-сподели председателя на клуба Росен Калфин.